Modifier 50 tells a payer that you performed the same procedure on both sides of the body in one session. Used correctly, it can raise the allowed amount for a surgical procedure to 150 percent of the fee schedule. Used incorrectly, it is one of the most common reasons a clean claim gets cut or denied. The rules are not intuitive, and Medicare’s own instructions differ from the CPT coding guidelines on how to put the modifier on the claim.
For an independent practice running in-office procedures and diagnostic tests, the single most useful fact is this: modifier 50 does not apply to a procedure that CPT already calls “bilateral.” That one distinction decides whether you should ever touch the modifier, and it is where a lot of avoidable revenue is lost. Below are seven practical rules, grounded in CMS guidance, that cover when to use the bilateral modifier, how Medicare pays it, and where in-office diagnostic billing differs from the generic advice you will find elsewhere.

What is modifier 50, and when does it apply?
Modifier 50 is the bilateral modifier. You append it to a procedure code when a physician performs that same procedure on both sides of the body during the same operative session or on the same day. The Medicare Claims Processing Manual puts the definition plainly: “Bilateral surgeries are procedures performed on both sides of the body during the same operative session or on the same day.”
The modifier exists because a procedure done twice, once on the left and once on the right, usually represents more work than the single-sided version the code describes. The payment system accounts for that extra work, but only for codes that are built to be reported one side at a time. The moment a code already describes a two-sided exam, the logic flips, and that is the trap covered in Rule 3.
Rule 1: Medicare pays an eligible bilateral procedure at 150 percent
When a procedure qualifies for the bilateral payment adjustment, Medicare bases payment on the lower of the total billed amount or 150 percent of the fee schedule amount for the single code. In practice the carrier takes the fee schedule allowance, multiplies it by 150 percent, and rounds to the nearest cent. So a code with a $100 allowance becomes $150 when it is correctly billed bilaterally and the code is eligible for the adjustment.
That 150 percent figure is not automatic. It applies only to codes that CMS has flagged as eligible, which brings us to the indicator that quietly governs the whole thing.
Rule 2: The bilateral surgery indicator decides everything
Every code in the Medicare Physician Fee Schedule carries a bilateral surgery indicator. It is a single digit, and it tells you whether the 150 percent adjustment is even available. Checking it before you append modifier 50 is the step most practices skip.
- Indicator 1: the standard adjustment applies. Report the code with modifier 50 and Medicare pays the lower of the billed amount or 150 percent of the fee schedule. This is the classic modifier 50 case.
- Indicator 0: the 150 percent adjustment does not apply. The code is not eligible for the bilateral adjustment, usually because of anatomy or physiology, or because the descriptor is already unilateral with a separate code that exists for the bilateral version. Payment is based on 100 percent of the fee schedule.
- Indicator 2: the adjustment does not apply because the fee schedule value already reflects a bilateral procedure. Appending modifier 50 adds nothing and can trigger an edit. Payment is based on 100 percent.
- Indicator 3: the usual bilateral adjustment does not apply. These codes are generally radiology procedures and other diagnostic tests. Instead of the 150 percent rate, each side is paid at 100 percent of the fee schedule, so a qualifying bilateral diagnostic study can be paid in full on both sides.
- Indicator 9: the bilateral concept does not apply to the code at all. There is nothing to report bilaterally.
The only indicator that earns the 150 percent payment is indicator 1. For indicators 0, 2, and 3, the Manual directs the carrier to base payment on 100 percent of the fee schedule rather than the adjusted amount. You can look an indicator up in the free Medicare Physician Fee Schedule Look-Up Tool before you submit.
Rule 3: Never append the bilateral modifier to an already-bilateral code
This is the rule that matters most for a diagnostic-heavy practice. CMS is explicit that the bilateral payment rules do not apply to procedures CPT identifies as “bilateral” or “unilateral or bilateral,” because the fee schedule already reflects the additional work. The Manual instructs: do not report those codes with modifier 50.
Consider the vascular studies many primary care, cardiology, and podiatry practices run in-office. The complete physiologic study of the extremity arteries, CPT 93923, is defined by CPT as a “complete bilateral noninvasive physiologic studies of upper or lower extremity arteries, 3 or more levels.” The word “bilateral” is in the descriptor. That means the code already pays for examining both legs, and appending modifier 50 to it is incorrect. Doing so does not earn you more money; it invites a denial or an audit flag.
The same logic protects your autonomic testing. Autonomic function studies such as CPT 95921 and 95923 measure a whole-body system rather than a left side and a right side, so there is no bilateral version to report and modifier 50 has no place on the claim. If your practice uses a multi-parameter diagnostic platform like the CMAT Advantage system to run these studies, the coding follows the code descriptors, not the number of limbs the device touches. When in doubt, read the descriptor first: if it says “bilateral,” the modifier stays off.
Rule 4: Report it on one line for Medicare, even though CPT says two
Here is where the guidance openly conflicts, and where practices that follow the CPT book get denied by Medicare. For an eligible code, CMS wants modifier 50 reported a specific way. The Manual states: “physicians must report the procedure with modifier -50. They report such procedures as a single line item.” It then adds a note that this differs from the CPT coding guidelines, which indicate bilateral procedures should be billed as two line items.
So for traditional Medicare, the standard submission is one line, the code, modifier 50, and one unit. Some Medicare Administrative Contractors and many commercial payers want the procedure billed differently, such as two lines with LT and RT modifiers, or two units. There is no single national answer for commercial plans. Check your MAC’s and each payer’s policy, and build the correct format into your claim scrubber so the same code does not go out two different ways.
Rule 5: The bilateral modifier is not LT, RT, 51, or 59
These modifiers get mixed up, and the mix-up causes rework.
- LT and RT identify a single side, left or right. You use them when only one side was treated, or when a payer specifically wants the two sides reported on separate lines instead of with the bilateral modifier.
- Modifier 51 flags multiple different procedures in the same session. It is about doing several distinct things, not about doing one thing on both sides.
- Modifier 59 identifies a distinct procedural service that would otherwise be bundled. It unbundles; it does not describe laterality. We cover it in our guide to modifier 59.
Laterality lives in modifier 50 and in LT and RT. Separateness lives in modifier 59. Keeping those two ideas apart on the claim prevents a surprising share of denials.
Rule 6: Document both sides, every time
A bilateral claim is only as strong as the note behind it. The record should show that the procedure was performed on both the left and the right, with the clinical findings for each side. A note that mentions one side, or that says “bilateral” with no supporting detail, is the documentation gap auditors look for when modifier 50 is on the claim. Treat the two-sided note as the price of the 150 percent payment, not as paperwork you can reconstruct later.
Rule 7: Watch the common denials before they happen
Most modifier 50 denials come from a short list of mistakes: appending the modifier to a code that is bilateral by definition (Rule 3), using it on an indicator 0, 2, or 3 code that will never pay at 150 percent, submitting on two lines when the payer wants one or on one line when the payer wants two (Rule 4), or missing the two-sided documentation (Rule 6). Each of these is preventable with a quick indicator check and a payer-specific claim format. For diagnostic and dispensing workflows, the same discipline carries over to our guides on modifier 26 versus TC and DME dispensing in the physician office.
Bringing it together for an in-office practice
Modifier 50 rewards practices that read the code descriptor and the fee schedule indicator before they bill, and it punishes practices that assume “both sides” always means “add the modifier.” For the in-office diagnostics most independent practices run, the answer is usually that the modifier does not belong on the claim at all, because the studies are bilateral or systemic by definition. Getting that right protects the clean-claim rate on your highest-volume codes. For the full picture on vascular coding, start with our complete ABI CPT 93923 billing guide, and for the office-visit side see our incident to billing rules and how to code a multi-system CMAT encounter.
Frequently asked questions
Does modifier 50 double my payment? No. For an eligible code it raises the allowed amount to 150 percent of the fee schedule, not 200 percent, and only when the code’s bilateral surgery indicator is 1.
Do I use modifier 50 on an ABI study? No. CPT 93923 is a complete bilateral study by descriptor, so the fee schedule already pays for both limbs and the modifier does not apply.
One line or two? For traditional Medicare, one line with modifier 50 and one unit. Many other payers want two lines or LT and RT instead, so confirm each payer’s policy and your Medicare Administrative Contractor’s instructions.
How do I know if a code is eligible? Check its bilateral surgery indicator in the Medicare Physician Fee Schedule. Indicator 1 earns the 150 percent adjustment; indicators 0, 2, 3, and 9 do not.
Get the coding right from the start
HealthWright Technologies helps independent practices build in-office diagnostic programs with the coding and documentation guidance to support them. If you want to talk through how a diagnostic line fits your practice, see our contact page or call (678) 322-7146 and we will follow up. You can also reach us at contact@healthwrighttechnologies.com.
CPT is a registered trademark of the American Medical Association. CPT codes and descriptions are copyright the AMA. This article is general educational information for physician practices, not billing, coding, or legal advice. Coverage and payment rules vary, so confirm all coding and bilateral billing format with your Medicare Administrative Contractor (MAC) and each payer’s policy before you submit. Consult a qualified professional about your specific situation.
Ready to see the CMAT Advantage in your practice?
Book a free 25-minute demo: see the full PAD + autonomic workup and how the three established CPT codes apply, with no obligation. Backed by our 60-day buyback guarantee.
Book a Free Demo →






